underrubriker

måndag 24 oktober 2016

Socker- och äggfri 1-års tårta





Eftersom vi inte tycker vår dotter behöver äta socker före det behövs, så blev det lite extra stress med 1-års tårtan. Socker hinner hon äta resten av livet och om vi kan förlänga starten så tycker jag det är värt mödan. Ännu vet hon ju inte vad det är så det är inte orättvist.

Jag är diabetiker (typ 1) och nogran med kosten också på andra områden. Ren ekologisk närodlad mat gäller hos oss så långt det är möjligt. Socker, vitt mjöl och gluten har vi minskat på.

Vår dotter har reagerat på ägg och kastat upp de två gånger det har funnits i hennes mat. Ägg är alltså också uteslutet från 1-års tårtan.Vi provar med ägg igen senare.

Några nätter googlade jag olika resept. Hittade inget bra så gjorde en egen kombination som jag provade fram. Den tredje tårtan blev god och utseendemässigt också fin. Vår dotter fick såklart också smaka på provtårtorna så hon hann vänja sej vid cocosolja och mandelmjöl före kalaset. De två ingredienserna var nya för henne. Det skulle ha varit tråkigt om hon provade på något som inte passade henne första gången på sin egen födelsedagsfest. Tänker att det redan skulle bli tillräckligt spännande för henne med själva kalaset, gåvoöppning och alla gästerna.

Kalaset blev lyckat och tårtan funkade. Födelsedagsbarnet var lite orolig då det var så mycket folk hos oss, men efter ett tag blev hon van och njöt av uppmärksamheten, tårtan smakade också.

Här kommer tårtreseptet:

Ingredienser:

Botten
2 dl torkade dadlar
1,5 dl mandelmjöl

Grön fyllning
3 avocadon
1 banan
1 kiwifrukt
4 msk cocosolja

Rosa fyllning
3 bananer
1 påse inhemska jordgubbar
saften ur 1/2 citron
6 msk cocosolja

Såhär gör du:
Lägg de frysta jordgubbarna i en sil för att tina och rinna av.

Mixa dadlarna och mandelmjölet med en stavmixer. Tryck ut mixet i en form med löstagbar kant, ca 20-22 cm i diameter.

Tvätta stavmixern noggrant. Mixa alla ingredienser till det gröna lagret till en jämn fluffig smet. Jag vispade också med en elvisp för att få smeten ännu fluffigare. Häll smeten på bottnet och bred ut den jämnt med en slickepott. Lägg formen i frysen någon timme för att lagren inte skall blanda sej.

Gör följande lager. Blanda alla ingredienser med en stavmixer och vispa med en elvisp för att få en fluffig och fin smet. Ta kakformen ur frysen och häll i den rosa smeten. Bred ut den jämnt med en slickepott.

Låt stå i frysen tills kakan stelnat (gärna över natten). Ta fram 2-3 timmar före servering och dekorera 1/2 timme före.

Först strödde jag lite cocosflingor på den ljusröda ytan, sedan lade jag vispad grädde i en sprits och skrev på kakan med det. Till sist dekorerade jag med skivad kiwifrukt och strödde över med röda vinbär där det rymdes.

Det går bra att använda andra frukter och bär också i ensånhärn kaka. Jag märkte att avocado, banan och cocosolja behövs för att konsistensen skall bli rätt. Banan och avocado funkar också som sötning och neutralisering av syrliga smaker. Det kan vara roligt att mixtra med färgerna genom att lägga i lite olika bär och frukter. Tex kan den ljusröda bli mer violett med några blåbär i osv. Tänk på att avocado alltid blir grön och kan göra färgen brun om den blandas med rött. Banan är mer neutral i färgen och lättare som bas i fyllningen ifall man inte har koll på hur färger blandar sig. Mera tips på liknande kakor hittar du genom att googla på Raw food. I många raw food kakor används cacao, cacao innehåller mycet av något som påminner om coffein, därför ville jag inte heller lägga cacao i 1-års tårtan.





kaffebordet

Hon tog själv en smakbit före vi skar upp hennes bit

presentöppning och halsbandsprovning








 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar